Graaf Charles Grey
Graaf (earl in het Engels) Charles Grey werd geboren in 1764 in het dorp Fallodon, Engeland. Al op jonge leeftijd werd hij gekozen als lid van het Parlement voor Northumberland en in 1830 werd hij minister-president van het Verenigd Koninkrijk. Tijdens zijn ambt heeft Charles veel belangrijke wetten doorgevoerd, maar toch staat hij bij ons vooral bekend om zijn thee.
Tijdens zijn diplomatieke carrière kreeg Charles thee gemengd met bergamotolie cadeau. Hij vond de thee zo lekker dat hij Britse theemakers vroeg de smaak na te maken. Het resultaat was de allereerste Earl Grey thee. Lady Grey nam de thee mee naar Londen en serveerde het tijdens bijeenkomsten voor de hoge ambtlieden, wat de thee geliefd maakte bij een groter publiek. Dit was het begin van de beroemde Earl Grey thee.
De legende
Veel beroemde theeën hebben een eigen legende, zo ook de Earl Grey thee. Het bovenstaande verhaal van earl Grey wordt namelijk net iets mooier als Charles de thee krijgt tijdens een reis door China en daar iemands leven redt. Vandaar de legende waarin Charles het leven van een Chinees jongetje redt. Als dank krijgt Charles de thee gemengd met bergamotolie van de vader van het jongetje. Een prachtige legende, maar het is niet zeker of Charles ooit in China is geweest.
Recept: London Fog
De London Fog, ook wel bekend als de Earl Grey Latte, is zeer waarschijnlijk bedacht in Vancouver, Canada. Naast de geboorteplaats van het recept, is er ook onenigheid over wie de bedenker van het recept is. Het verhaal gaat dat Mary Loria tijdens haar zwangerschap geen koffie kon drinken en in een café naar een alternatief vroeg. De medewerker van het café bedacht de London Fog.
Zelf aan de slag
Voor de London Fog zet je een kop sterke Earl Grey thee. Hiervoor hebben wij de perfecte thee met de toepasselijke naam: London Earl Grey. De thee is extra krachtig en intens zodat hij goed naar voren komt in de London Fog.
Zet een kop van de thee volgens het zetadvies en verwarm in de tussentijd 125 ml melk. Roer de melk ongeveer 5 minuten door, zonder de melk te laten koken. Giet daarna de melk in de kop thee en roer er een halve theelepel vanillesiroop door.