Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Teapairing: China loves Chocolate

Kijk mee over de schouder van Simon Lévelt in een zoektocht naar de mooiste thee-chocoladecombinaties.

”Zet de Ti Kuan Yin en proef daarbij 6 verschillende soorten chocolade. Wat vind jij de mooiste match?”, zo luidt de opdracht tijdens een trainingsdag. De groep medewerkers en winkeliers van Simon Lévelt zet de Oolongthee volgens het gegeven zetadvies. Het duurt niet lang voordat iemand aan de groep toevertrouwt dat zij thuis de thee langer laat trekken. “Dan komt het notige karakter meer naar boven.” Meteen komt er reactie op “Ik gebruik meer thee dan het zetadvies aangeeft.“ Hier wordt het cliché ‘smaken verschillen’ bevestigd. Voor deze opdracht wordt toch het zetadvies gevolgd, de thee wordt precies gewogen en de zettijd accuraat bijgehouden. Zodat iedereen dezelfde thee drinkt als uitgangspunt bij het proeven. Na een aantal rondes proeven alle deelnemers de mooiste combinaties nog eens door. “Wat hebben wij toch een leuk vak!”

China loves chocolate

Het succesverhaal van deze dag was China, China en . . . nog eens China. Zowel de Yunnan Gold (zwarte thee), de groene Dragonwell Xi Hu Lung Ching als de Oolongs Ti Kuan Yin en Finest Oolong ondersteunen het fruitige karakter van de chocolade. De smaak werd als het ware compleet. De Puerh uit China deed het vooral goed bij de chocolade met hoog cacaogehalte. Het aardse karakter van de thee werd vrienden met de diepe cacaosmaak. De enige thee uit China die het niet haalde was de witte thee Pai Mu Tan, die is te delicaat tegenover dit cacaogeweld.

Niet alle thee past dus bij elke chocolade
Zo was het een gevecht tussen de moutige Assamthee Mokalbari met de sterke smaak van chocolade. Deze prachtige smaken werkten elkaar tegen. Het bloemige karakter van de Darjeeling viel helemaal weg tegen de sterke cacaosmaak. Van het geurige aroma van de Japanse Sencha bleef letterlijk ‘bitter’ weinig over.

Tijdens de training zijn 6 soorten El Sauco Chocolade geproefd. Deze chocola heeft een hoog cacaogehalte en een intense smaak. El Sauco producten zijn op eerlijke wijze geproduceerd met oog voor mens en omgeving.

En de winnende combinaties zijn ...


Yunnan Gold met Grenada 82%

Deze Chinese zwarte thee behoort tot de beste van de wereld. Fris van smaak en intens geurig. Combineert goed met de Grenada 82% met een krachtige, zeer fruitige smaak.


Dragonwell Xi Hu Lung Ching met de Pacari Raw 70%

Deze Chinese groene thee is een kwaliteitsthee pur sang. Intens geurig met mooie smaaktonen. Lekker met de Raw 70% uit Ecuador met een diepe cacaosmaak met tonen van jasmijn en noten.

Ti Kuan Yin met de Original Beans Piura Porcelana 75%

De Chinese Oolongthee is een licht geroosterde thee met ongebroken, gerold blad. Vol, stevig en iets zoet. Past prima bij de Piura Porcelana 75% uit Peru met een gelaagde, fruitige smaak van citrus, abrikoos en framboos.