Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Feestdiner met thee

Voor een soepel verloop van het kerstdiner vallen we dit jaar terug op de succesvolle thee-recepten uit een van onze eerdere magazines. De recepten zijn afkomstig uit het kookboek van Frank van der Zande.

In zijn boek Koken met thee laat hij zien dat diverse theesoorten geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Je leest hier meer over op zijn website: Umoja Food

Carpe diem

Een feestelijk drankje zonder alcohol.

Ingrediënten

 

Bereiding

Doe de thee in de fles bronwater en laat het 8 uur in de koelkast trekken. Schenk de Carpe Diem door een filter in champagneflûtes.

Kaasstengels

Van Old Amsterdam en Yogi Classic. (12 stengels à 20 cm)

  • 4 plakken bladerdeeg
  • 1 el bloem
  • 1 eierdooier, losgeklopt
  • 50 gr Old Amsterdam kaas, geraspt
  • 1 tl Yogi Classic

 

Bereiding (50 minuten)

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.

Bestrooi je werkblad met bloem, stapel hierop de plakken bladerdeeg en bestuif de bovenkant van de stapel ook met wat bloem. Rol met een deegroller het deeg tot een geheel totdat het deeg ongeveer een halve centimeter dik is. Smeer het bladerdeeg in met eigeel en bestrooi het met de kaas en de thee. Druk de ingrediënten voorzichtig in het bladerdeeg.

Snijd het bladerdeeg in gelijke stroken en draai de stroken één voor één in een spiraal door vanaf het midden in tegengestelde richting naar de uiteinden toe te draaien. Leg de stengels op de bakplaat en houd ruimte tussen de stengels. Zet de bakplaat in de voorverwarmde over en bak de stengels in 15-20 minuten goudbruin en gaar.

Crème brûlée

Van Rooibos Earl Grey.

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 250 ml halfvolle melk
  • ½ vanillestokje
  • 4 tl Rooibos Earl Grey
  • 3 eierdooiers
  • 75 gr fijne suiker
  • rietsuiker

 

Extra benodigdheden

  • crème-brûlée brander of een gasbrander
  • crème-brûée bakjes
  • braadslede

 

Bereiding (70 minuten)

Verwarm de oven voor op 130 °C.

Breng de slagroom, melk en het vanillestokje aan de kook en laat 5 minuten trekken. Haal het mengsel van het vuur en voeg de thee toe. Roer het dan goed door en dek het af. Laat het nog 5 minuten trekken, zeef dan de theeblaadjes eruit en laat het mengsel afkoelen.

Klop met een garde de eierdooiers door de suiker en voeg het afkoelde roommengsel toe en roer het goed door. Doe de crème brûlée in bakjes en zet ze in een braadslede met een laagje water. Laat de crème brûlée in 45 minuten gaar worden in de oven en laat daarna afkoelen.

Bestrooi voor het serveren de crème brûlée gelijkmatig met wat rietsuiker en brand de suiker met een gasbrander geleidelijk tot karamel. De crème brûlée is goed wanneer hij trilt als je tegen het bakje tikt.