Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Alles uit de scheikundedoos voor lekkere koffie

Klimaatveranderingen, bladroest, de koffiekever.. met de vele problemen die tegenwoordig de koffieoogst bedreigen, zijn koffieproducenten haast verplicht om na te denken over mogelijke oplossingen.

Omdat we benieuwd zijn of deze experimenten de kwaliteit en smaak van de koffieboon ten goede komen, reisden onze collega’s Paula en Ignace naar Nicaragua en Honduras om verschillende koffieplantages en coöperaties van kleine koffieboeren te bezoeken.

H2O

De eerste dagen van de reis stonden in het teken van de beneficio seco Don Estaban en de fincas van de familie Mierisch in en rond Matagalpa. Verrast bekeek Paula de patio’s vol met ongewassen koffie. Eerder werd hier uitsluitend gewassen koffie verwerkt.

Naast verschillende verwerkingsmethodes experimenteert de familie Mierisch ook met overdekte droogplaatsen. Op één van de patio’s is een droogplaats gebouwd waar gebruik wordt gemaakt van Afrikaanse droogbedden. Droogbedden zijn verhoogde tafels met gaas waarop de bonen liggen te drogen. Het gaas zorgt voor een goede luchtcirculatie waardoor schimmels geen kans krijgen.

Nieuwe variëteiten

Door verschillende planten met elkaar te kruisen ontstaan nieuwe variëteiten. Iedere variëteit heeft zijn eigen kenmerken en geeft verschil in o.a. smaak, opbrengst en ziektebestendigheid. Op alle fincas van de Mierisch familie wordt veel geëxperimenteerd met variëteiten als Pacamara, Javanica, Ethiosar en Laurina.

Fincas Mierisch, het bedrijf van de familie Mierisch, bestaat uit acht fincas in Nicaragua en een in Honduras. Naast Limoncillo – waar onze gelijknamige koffie vandaan komt – bezochten Paula en Ignace ook de fincas San Jose, Los Altos, Escondida, Mama Mina en Placeres. Ook op deze plantages was sprake van veel vernieuwing en uitbreiding met nieuwe aanplant. De fincas zien er verzorgd uit, de planten zijn gezond en er is een goede schaduw- en vochtbeheersing. De plantages van de familie Mierisch hebben de crisis van de bladroest goed overleefd door bij de ontdekking van een besmette koffieplant de plant meteen te verwijderen en vernietigen. Daarnaast zijn bestaande variëteiten als Catuai en Caturra, die gevoelig zijn voor bladroest, vervangen door gele Pacamara. Deze variëteit staat er om bekend een mooiere ‘cup’ te geven én is resistent tegen bladroest.

Koffiespecialiteiten en microlots

Vanuit Nicaragua ging de reis richting San Pedro Sula in Honduras en Cerro Azul, de enige plantage van de Mierisch familie in Honduras. Cerro Azul ligt op 1450 - 1800 meter hoogte, hoger dan de fincas in Nicaragua. Er is specifiek voor een finca op deze locatie gekozen, omdat het verschil in hoogte en klimaat ervoor zorgt dat ze kunnen experimenteren met andere koffiespecialiteiten.

Het deed Paula en Ignace goed om te zien dat de experimenten bij Fincas Mierisch succesvol blijken. Maar eenmaal in Honduras aangekomen was het tijd om afscheid te nemen en op bezoek te gaan bij enkele biologische coöperaties in Honduras. De biologische koffiebonen van COAPROCL en Café Aruco zijn een belangrijke Arabica component van bijna al onze biologische koffiesoorten, bijvoorbeeld de Espresso Corleone, Espresso Beneficio, Arabella en Espresso Corazón.

COAPROCL

In 2012 werden de koffieboeren van COAPROCL hard getroffen door bladroest. Candelario, de president van de coöperatie, vertelde dat binnen twee weken alle koffietuinen besmet waren. De tuinen liggen in een vochtige regio, waardoor de plaag niet meer te bestrijden was. Als oplossing hebben de boeren resistente variëteiten geplant en is de coöperatie weer volop in productie.

En inderdaad, de koffietuinen liggen er welvarend bij en de boeren hebben weer de ruimte om aan nieuwe projecten en ontwikkelingen te werken. Zoals een waterzuiveringsproject en een gezondheidscentrum.

Helaas wordt er bij COAPROCL (nog) geen aandacht besteed aan microlots. Een microlot staat voor koffie van een bepaalde regio, een specifieke boer en een bepaald deel van de plantage. De specifieke ligging, hoogte, zonlicht, ondergrond of het verwerkingsproces maakt iedere koffie uniek. Microlots en experimenteren met verwerkingsmethodes zijn zeker van toegevoegde waarde omdat er op de specialiteitenkoffiemarkt hoge prijzen worden betaald voor microlots.

Café Aruco

Bij Café Aruco, een coöperatie van ongeveer 200 koffieboeren, werken de boeren al vier jaar aan de ontwikkeling van hoge kwaliteit microlots. Aruco begeleidt de boeren intensief met de productie hiervan. Ook heeft de coöperatie drie deskundige keurmeesters in dienst. Ze zijn getraind in het cuppen van koffiespecialiteiten en alle drie zeer gemotiveerd om de coöperatie stevig te positioneren in de markt van kwaliteitskoffie.

Begin juli brachten Donaldo R. Gonzalez Fiallos (General Manager) en Osmán René Romero (Financieel Manager) een bezoek aan Simon Lévelt. Om zaken te bespreken, maar natuurlijk ook om het eindproduct met eigen ogen te aanschouwen! Je leest het verslag van hun bezoek en meer over Aruco en Honduras in deze blog.

In de winkel

Tijdens hun reis door Nicaragua en Honduras hebben Paula en Ignace veel verschillende koffies geproefd. Ze durven met een gerust hart te zeggen dat de verschillende experimenten de kwaliteit en smaak van de koffie zeker ten goede komt. We verwachten van enkele microlot van de bezochte fincas bonenmonsters te ontvangen die interessant kunnen zijn. De koffie wordt hier in Haarlem geroosterd, gecupt en uitgebreid beoordeeld. Misschien zie je ze volgend jaar wel terug in onze winkels.