Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Yunnan, China 2014

Wij zijn gisteren in Yunnan aangekomen. De zuidwestelijke provincie in China, nabij de grens met Vietnam en Birma, waar het allemaal is begonnen. Dit is de geboortestreek van de thee.

Hier hebben wij wilde theebomen gezien van zevenhonderd jaar oud. Deze bomen leveren nog altijd theeblad. De lokale bevolking plukt dit blad en verwerkt dit tot een unieke thee. Onze theereis leidt ons van thee-hoogtepunt naar thee-hoogtepunt. De theetraditie is in China intensief vervlochten met het dagelijks leven, met de cultuur en de geschiedenis.

Changsha

Wij zijn in Changsha, een drukke metropool met 7 miljoen inwoners. Het eerste bezoek aan een klein theebedrijf in Changsha was interessant maar nog niet indrukwekkend. Bij het tweede bezoek op zaterdag aan de Hunan Tea Group (HTG), eveneens in Changsha gevestigd, begint onze ontdekkingsreis in een thee-avontuur dat zijn weerga niet kent. Met een productie van 50.000 ton is de Hunan Tea Group de grootste producent en exporteur in de Hunan provincie. Vorig jaar hebben zij 2000 ton biologische thee geproduceerd, waarvan 700 ton is geëxporteerd.

Tijdens een lange keursessie hebben wij monsters van onze Chinese thee vergeleken met de kwaliteiten die de HTG kan bieden. Wij waren zeer te spreken over de mooie kwaliteiten Pai Mu Dan, Ti Kuan Yin, Mao Jian, et cetera. Het prijs-kwaliteitniveau ligt zeer hoog. Het hoofdkantoor van HTG heeft een prachtig theemuseum, waar we vanwege tijdgebrek helaas in sneltreinvaart door heen zijn gevlogen.

Guzhang

Zondag zijn we naar het theegebied rond Guzhang gereisd, waar we de organic theefabriek van de HTG hebben bezocht. Hier produceert HTG zwarte, groene en donkere thee (dit is een na-gefermenteerde thee, vergelijkbaar met Puerh). De volgende dag zijn we naar de theetuinen van een klein dorp Pancao, nabij Guzhang, geweest. In dit landelijke, eenvoudige dorpje woont de Miao minderheid. De thee die zij produceren is echter verre van eenvoudig. Naast een gangbare Chunmee produceren zij theesoorten, zoals Yin Zehn en Mao Jian, die voor prijzen rond de USD 200/kg in de lokale markt worden verkocht.

De omgeving is afwisselend sprookjesachtig mooi, ruig en ontoegankelijk. Hoewel de taal een enorme barrière is, worden wij overal gastvrij en hartelijk ontvangen. Onze contactpersoon van de HTG vertaalt onze talloze vragen met engelengeduld. In dit deel van China is de theeproductie kleinschalig. De theeboeren bezitten kleine theetuinen en leveren hun blad aan kleine lokale theefabriekjes. Daar wordt het blad tot een eerste gradering thee verwerkt. In de volgende stap in de grotere theefabriekjes wordt de ruwe thee verwerkt tot een gereed product. Dit is een totaal andere structuur dan India en Sri Lanka.

Yunnan

Dinsdag hebben we de hele dag gereisd, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Woensdag zijn we in Yunnan aangekomen. Na een onvergetelijk bezoek aan de oorspronkelijke, wilde theebomen, drie uur rijden van Xisuangbanna, zijn we naar de theetuinen en de theefabriek in het dorpje Weng Ji geweest. Dit dorp behoort tot de Pulong minderheid. Ook hier werden wij hartelijk ontvangen met als gebruikelijk de Chinese theeceremonie.

Theeceremonie

Het bijzondere van deze theetuinen is dat hier nog de oorspronkelijk wilde theestruiken theeblad leveren. Om 12 uur ‘s nachts kwamen wij na een lange autorit in het beroemde Pu-erh aan. Dit is een welvarende stad, met 2,5 miljoen inwoners voor Chinese begrippen een kleine stad.

Adembenemende theetuin

Vrijdag zijn we naar de theetuinen en de theefabriek van de Yuan Sheng Tea Company geweest van mr. Ta en zijn vrouw Mrs. Yang. De HTG koopt een groot deel van de biologische thee van deze tuin. Als wij direct in China thee van de HTG zullen kopen dan zal een deel van de biologische thee uit deze tuin komen. De tuinen liggen er adembenemend bij. De theestruiken worden afgewisseld met pijnbomen, deze zorgen voor biodiversiteit en schaduw. Doordat juist in deze bomen veel spinnen leven, zorgen zij op natuurlijke wijze voor de bestrijding van insecten.

Morgen hebben we nog een businessmeeting met de HTG en dan reizen we via Kunming tig naar Beijing. Om daarna met het tweede deel van de reis in Anhui aan te vangen. Hier liggen de theetuinen in de beroemde Huang Shan, de Yellow Mountains.