Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Thuisbarista les 2: de Chemex

Deze les zetten we slow coffee met de Chemex. De Chemex bestaat al sinds 1941, maar is nog steeds een populaire manier om slow coffee mee te zetten.

Chemex

Met zijn zandlopervorm, houten kraag en leren touwtje, wordt het design van de Chemex een van de mooiste designs van de geschiedenis genoemd. Daarnaast wordt het ook een van de meest overschatte designs genoemd, maar goed, oordeel zelf.

Voor de Chemex zijn speciale filters verkrijgbaar en kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de Hario waterketel. Door de lange tuit heb je een betere controle over de snelheid waarmee je het water opschenkt.

Koffie zetten met de Chemex

Het voelt misschien wat ouderwets, maar geloof ons, je bent hartstikke hip bezig! Het zetten van slow coffee vereist dan misschien wat extra tijd en aandacht, maar als je deze op de juiste manier zet, geniet je straks van een heerlijke kop koffie. Wanneer je koffie zet met de Chemex krijg je een zeer licht zetsel waarin met name de frisse fruittonen naar voren komen.

Aan de slag

  • Plaats het filter en spoel het een keer door. Let erop dat je het opgevangen water eerst weggooit voordat je de koffie zet.
  • Meet de gewenste hoeveelheid water af en breng het op de juiste temperatuur (92-96 °C).
  • Als je zelf de koffiebonen maalt, maal ze dan iets grover dan kristalsuiker.
  • Schep de koffie in het filter en giet er een klein beetje water op om de koffie te laten bloomen (opwellen). Tijdens het bloomen absorbeert de koffie het water waardoor de smaak en aroma's vrijkomen en de CO2 kan ontsnappen. Wacht ongeveer een halve minuut tot de koffie niet verder omhoog komt en de meeste CO2 is verdwenen.
  • Nu kan het echte werk beginnen. Schenk langzaam het water met een draaiende beweging op de koffie. Begin een centimeter van de rand en schenk langzaam naar binnen. Het zou ongeveer 3,5 tot 4 minuten moeten duren tot alles is doorgelopen. Als de koffie klaar is, verwijder je het filter en schenk je de koffie meteen in de kop.

Natuurlijk is alle extra hulp welkom, daarom hieronder een filmpje van de expert.

Volgende les

Bij koffiezetten met de Chemex komt toch wat meer kijken dan bij het snelfilterapparaat, maar je hebt even om te oefenen. Experimenteer met de maalgraad van de koffiebonen en de manier waarop je het water op de koffie schenkt. Misschien kom je al tot ontdekkingen die gunstig uitpakken op de smaak van je koffie. En na een paar keer oefenen ben je zeker klaar voor les 3: Drip Coffee / Hario.