Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Matcha Masterclass

Matcha smaakt niet als alle andere theeën en ziet er zeker niet zo uit. De gemalen poederthee lijkt op groene cacaopoeder en smaakt naar groene groenten. Maar het is wel de meest bijzondere theesoort in Japan.

Het Matchapoeder wordt met heet water en een Chasen (klopper) tot een schuimende drank geklopt. Omdat je het volledige blad (in poedervorm) drinkt, gaat er niets van de vitamines en mineralen verloren.

Tegenwoordig zie je Matcha vaak terugkomen in recepten om een gerecht smaak en/of kleur te geven en de thee wordt meestal gebruikt bij Japanse theeceremonies. Maar om van een kom Matcha te genieten, hoef je echt geen theesommelier te zijn. Ook zonder officiële ceremonie zet je thuis heerlijke Matcha thee. Je maakt gemakkelijk een kom voor bij het ontbijt, als tussendoortje met een koekje of om ’s avonds mee tot rust te komen.

5-kenmerken-Matcha-BLOG

Een echte groene poederthee

Hoe bijzonder Matcha ook is, het komt van dezelfde plant als alle andere theeën: de Camellia Sinensis. Het is een echte groene thee, maar de verwerking maakt hem anders dan alle anderen.

Matcha is een schaduwthee. Twee weken voor de pluk worden de theeplanten met matten of zeilen in de schaduw gezet. De planten reageren hierop waardoor de theebladeren een zoetere smaak krijgen.

Plukken

Voor Matcha worden alleen de jongste bladeren geplukt. Daarna worden de theebladeren gestoomd om de groene kleur en voedingsstoffen te behouden en om oxidatie in de bladeren tegen te gaan. Vervolgens worden de bladeren gedroogd.

Drogen

Na het drogen worden de bladeren gesorteerd. De jongste en groenste bladeren krijgen de hoogste kwalificering. Hierna volgt het tijdrovende proces waarin de steeltjes en nerven worden verwijderd. De bladeren die dan nog over blijven, heten Tencha. Deze worden gekoeld bewaard tot ze klaar zijn om gemalen te worden. Dit gebeurt met grote granieten wielen die langzaam ronddraaien om verbranding van het blad te voorkomen. Het resultaat is een heel fijn poeder.

blog-matcha-poederQAkv5BcSzWpVh

Kwaliteit

Het duurt meer dan een uur om 30 gram Matcha te malen. Dit is dan ook de reden waarom handgemalen Matcha heel erg duur is. Daarnaast is Matcha verkrijgbaar in verschillende gradaties. Van premium kwaliteit geschikt voor theeceremonies tot ingrediënt voor recepten. Hierover lees je hieronder meer.

Het ontstaan van Matcha

In Japan bestaat poederthee al sinds de 12e eeuw, maar het komt oorspronkelijk uit China waar het in de 8ste eeuw al werd gedronken.

Tijdens het Tang dynastie (618-908) werden de theebladeren gestoomd en geperst tot theeblokken voor gemakkelijke opslag en handel. Deze thee werd geroosterd en verpulverd, en gezet door heet water op de theepoeder te schenken. Deze manier van theezetten werd populair tijdens het Song dynastie (960-1279) en de boeddhisten maakten van de bereiding en het drinken van de thee een uitgebreid ritueel.

Het boeddhisme en de Chinese zetmethode om poederthee te bereiden vond zijn weg naar Japan dankzij de boeddhistische monnik Eisai Myoan. Hij bezocht China in 1180 en raakte geïnteresseerd in het boeddhisme en de gemalen poederthee. Eenmaal terug in Japan schreef hij hierover een boek en leerde mensen over Matcha. De populariteit van de thee groeide enorm. Zijn boek is sindsdien een klassieker in Japan.

Hoe zet je Matcha?

  • Giet kokend water in een Chawan (kom) om hem te reinigen en voor te verwarmen.
  • Haal de Chasen (klopper) een aantal keer door het water om hem nat te maken.
  • Gooi het water weg en maak de Chawan schoon met een zachte doek.
  • Pak met behulp van de Chashaku (lepel) een kleine hoeveelheid Matcha, ongeveer een halve theelepel en doe dit in de Chawan. Matcha liefhebbers gaan tot max. 1,5 theelepel per 60 ml water.
  • Vul de Chawan met 60 ml, inmiddels iets afgekoeld, water.
  • Roer eerst rustig met de Chasen in een wijde, ronde beweging, en klop daarna 15 keer ferm in een rechte lijn. Eindig in een zes beweging.
  • Drink de Matcha daarna direct op, in drie slokken.


 

Met de stijgende populariteit van Matcha neemt ook het aanbod in de winkels toe. Maar omdat je geen kostbare Matcha door je cakemix mengt en met mindere kwaliteit Matcha geen smaakvolle theeceremonie kunt houden, is het handig om te weten hoe je de verschillende gradaties Matcha herkent.

Herken kwaliteit

Door op de volgende vijf kenmerken te letten, maak je onderscheid tussen de verschillende gradaties en herken je snel wat voor kwaliteit Matcha je in handen hebt.

1. Herkomst

Check het land van herkomst. In het algemeen komt de hogere kwaliteit Matcha uit Japan. Wanneer Matcha voor een theeceremonie gebruikt wordt, wordt vaak gekozen voor Japanse Matcha.

2. Gevoel

Wrijf – indien mogelijk – de Matcha tussen je vingers. Aan het gevoel en textuur kun je beoordelen of de Matcha van hoge kwaliteit is. Een premium kwaliteit Matcha is erg fijn en voelt zijdeachtig. Een lage kwaliteit Matcha is wat grof en voelt korrelig tussen je vingers.

3. Kleur

Voor Matcha geldt: hoe groener, hoe beter. Een goede kwaliteit Matcha herken je aan een helder, frisgroene kleur. Matcha is een schaduwthee. Twee weken voor de pluk worden de theestruiken met matten of zeilen in de schaduw gezet. De struiken reageren hierop door extra chlorophyl aan te maken. Chlorophyl zorgt onder andere voor de groene kleur. Sommige bladeren zijn toch blootgesteld aan zonlicht, ouder of geplukt van een lager deel van de theestruik en heeft daardoor een mindere kwaliteit. De Matcha die hiervan gemaakt wordt heeft een geel/bruine kleur.

4. Smaak

Goede Matcha heeft een zoete, hartige (umami) smaak. De L-Theanine, het aminozuur dat thee zijn karakteristieke smaak geeft, wordt ook geproduceerd tijdens het schaduwproces. Omdat in Matcha van een mindere kwaliteit minder L-Theanine aanwezig is, is de smaak daarvan vaak bitterder.

5. Prijs

Matcha is verkrijgbaar in verschillende gradaties, maar ook in prijzen. De gemiddelde prijs voor een premium kwaliteit ligt rond de €35,- voor 30 gram. Matcha is ook voor een paar euro te koop, maar het verschil is zeker merkbaar.

Koop je Matcha met het doel om het te gaan drinken, kies dan voor een goede kwaliteit Matcha. Deze heeft een zachte smaak en fijn mondgevoel. Een lagere kwaliteit Matcha is grover, voelt korrelig in je mond en kan soms bitter zijn. Deze Matcha is minder geschikt voor het houden van ceremonies, maar is prima te verwerken in recepten.