Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Future Coffee Collective: een eerlijke prijs voor koffie

Alles begint bij het geloof in eerlijke handel en biologische teelt. Al 6 generaties lang werken we met aandacht voor mens en natuur. In deze blog praten we je graag bij over transparantie en eerlijke prijzen in de hele keten: van koffieboer tot -brander.

Wat is een eerlijke prijs voor koffie?

Simon Lévelt maakt samen met andere koffiebedrijven deel uit van de ‘Future Coffee Collective'. Een initiatief van MVO Nederland om boeren een eerlijke prijs te betalen en te berekenen wat de true price is van koffie. Wat zijn de negatieve effecten van het productieproces van koffie op mens en natuur en hoe beperken we deze negatieve impact in het land van oorsprong? Om onze kennis te vergroten en de true price van koffie te berekenen hebben we samen met onze lokale partner, de Coffee Quest, een project in Santa Maria in Colombia opgezet.

Wat zijn de daadwerkelijke kosten?

Dit is een prijs waarin niet alleen rekening is gehouden met de kosten en marges voor de betrokken ondernemingen, de financiële kosten, maar ook met de niet-financiële kosten. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

- Een eerlijk loon voor de boer;
- CO2-uitstoot;
- Verarming van landbouwgrond;
- Watervervuiling.

Je staat er waarschijnlijk niet dagelijks bij stil, maar ook al deze factoren kosten het land van herkomst geld.

True Cost Accounting

Keuzes om de koffieketen te verduurzamen, kunnen door het gebruik van de True Cost Accounting (TCA) rekentool bij elke stap op zowel duurzame als financiële data worden beoordeeld. Wij willen met deelname aan het TCA-project inzicht krijgen op welke wijze wij de boeren in Santa Maria kunnen ondersteunen op een manier die de meeste impact heeft. Wij zijn ervan overtuigd dat biologische koffieteelt de toekomst is voor mens en natuur in koffiegebieden en dat dit tot uitdrukking komt in lagere daadwerkelijke kosten van koffie.

Samen op weg naar biologische koffieteelt

Op initiatief van Simon Lévelt zijn dertig boeren van La Victoria onder begeleiding van de Coffee Quest vanaf 2019 in conversie naar geheel biologische productie. Dit proces duurt twee tot drie jaar, pas dan mag de koffie officieel biologisch worden genoemd. Als een koffieboer in conversie gaat, betekent dit vaak een tijdelijke terugval in oogst en minder inkomen voor de boer en zijn familie. Simon Lévelt kiest er heel bewust voor om vanaf dag 1 al een premie te betalen voor de biologische wijze van produceren, zodat deze terugval in oogst - en daarmee inkomen van de boer - wordt gecompenseerd. Een belangrijk voordeel van het in kaart brengen van werkelijke kosten is dat de consument de prijs van conventionele en biologische teelt beter met elkaar kan vergelijken.

Ontdek La Victoria Huila

De bijzonder smaakvolle koffie die voortvloeit uit dit project, verkopen we onder de naam van het collectief boeren dat deze produceert: ‘La Victoria Huila’. De naam betekent overwinning en de boeren hebben dan ook heel wat overwonnen. Wist je dat tot voor kort deze groep nog was afgesloten van de koffiemarkt, omdat de vallei werd gecontroleerd door de FARC? Gelukkig is de FARC inmiddels verdwenen. Zo kunnen de boeren hun mooie koffie op de markt brengen en wij genieten van deze licht kruidige, frisse koffie met subtiele tonen van chocola. Ontdek de La Victoria Huila.